Jak určit hodnotu perel?

Hodnota perly se může dramaticky lišit v závislosti na mnoha faktorech jako je typ perly, velikost, barva, kvalita povrchu a další. Divoká perla bude mít větší cenu než kultivovaná perla. Kolik tedy perly stojí?

perly-tvar

  • Typ perly - perly z Jižního moře jsou nejcennější
  • Velikost perly - Větší perly jsou cennější než ty menší
  • Barva perly - Perly mají mnoho barevných odstínů. Klasická bíla a černá je žádanější než například hnědá
  • Tvar perly - Čím je perla zaoblenější, tím má větší hodnotu
  • Lesk perly - Musí mít lesklý povrch, abych měla hodnotu
  • Kvalita povrchu perly - Čím více povrchových vad má perla, tím menší hodnotu má

 

Typ perly

SLADKOVODNÍ PERLY - Sladkovodní perly se obvykle nacházejí v jezerech a řekách v Číně. V posledních letech se kvalita sladkovodních perel drasticky zlepšila a výsledkem jsou krásné perly, které jsou čistší, kulatější a lesklejší. 

 

JAPONSKÉ AKOJOVÉ PERLY - Od 30. let jsou perly Akoya nejznámější perlou na světě. Akoya perly jsou často velmi kulaté a kulovitého tvaru a jsou doplněny velmi vysokým leskem. Běžně je nosí nevěsty na svatební den.

 

TAHITSKÉ JIŽNÍ MOŘE PERLY - Tahitské perly, známé také jako černé jihomořské perly nebo jednoduše černé perly, jsou ceněny pro své neuvěřitelně exotické barvy a zrcadlový lesk.

 

BÍLÉ A ZLATÉ JARNÍ MOŘE PERLY - Bílé a zlaté perly jižního moře jsou ceněny pro svou klasickou barvu i výjimečné velikosti. Tyto vzácné drahokamy vyrábí ústřice Pinctada Maxima, která se nachází ve velmi hlubokých a pobřežních vodách. 

 

Velikost perly 

Sladkovodní perly mají velikost od 5 mm do 13 mm. Perly o velikosti menší než 7 mm jsou považovány za perly na menší straně, zatímco 7-8 mm a 8-9 mm patří mezi nejoblíbenější velikosti vybrané pro náhrdelníky ve sladkovodních perlách. Cokoli o velikosti od 9 do 10 mm a výše je považováno za nadprůměrné a takové perly jsou vzácnější a cennější.

 

Tvar perly 

Kulaté - Kulaté perly jsou nejcennější a často nejžádanější ze všech tvarů perel. Polokulaté perly jsou prakticky kulaté a při navlečení jako náhrdelník nebo náramek budou vypadat kulaté.

akoya-pearls-1

Kapka - Perly jsou symetricky prodloužené perly, které často mají podobu slzy. Perly jsou nejen jedinečné, ale také nesmírně cenné, když je najdete v dokonalém „hruškovitém tvaru“.

Kapka-tvar-perla

Barokní - Barokní perly jsou nepravidelného tvaru a občas protáhlé. Mnoho lidí miluje výrazný „charakter“ perel barokního tvaru. Tyto perly se často nacházejí v designérských špercích.

barokní-tvar-perel

Barokní kruh - Kruhovo-barokní perly se snadno odlišují svými jedinečnými prsteny obklopujícími perlu. Kruhovo-barokní tvary jsou nejběžnější v tahitských a jihovýchodních perlech. Jedná se obecně o nejdostupnější ze všech tvarů perel.

barokni-circle-tvar-perel  

Kvalita povrchu perly

Značení-kvality-perel